Τηλ. ιατρείου: 210 6777797
Κιν.: 6944 314712
e- mail: info@hatzimanolis.gr
Χειρουργικές επεμβάσεις Σιελογόνων Αδένων
Οι σιελογόνοι αδένες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
- στους μείζονες και
- στους ελάσσονες.
Στους μείζονες εντάσσονται οι δυο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι.
Οι ελάσσονες είναι μικροί σιελογόνοι αδένες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.
Σχηματική παράσταση της ανατομίας των σιελογόνων αδένων και η σχέση τους με τους κλάδους του προσωπικού νεύρου.
Οι σιελογόνοι αδένες προσβάλλονται από καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις.
Στις καλοήθεις περιλαμβάνονται οι φλεγμονές, οι λιθιάσεις και η παρουσία καλοήθων όγκων.
Στις κακοήθεις περιλαμβάνονται τα λεμφώματα και οι κακοήθεις όγκοι.
Η Θεραπεία
- Οι φλεγμονές αντιμετωπίζονται με τα αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
- Οι λιθιάσεις, δηλαδή ο σχηματισμός λίθων που αποφράσσουν τους εκφορητικούς πόρους των αδένων, είναι δυνατόν να εντοπισθούν και να αφαιρεθούν σήμερα με τη χρήση πολύ λεπτών ενδοσκοπίων (των σιαλενδοσκοπίων) χωρίς να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.
- Οι όγκοι οι καλοήθεις αφαιρούνται χειρουργικά. Η εγχείρηση είναι ιδιαίτερα λεπτή και απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία. Τούτο διότι μέσα από την παρωτίδα και σε στενή επαφή με τον υπογνάθιο πορεύονται οι κλάδοι του προσωπικού νεύρου, που ο τραυματισμός του προκαλεί δυσμορφία λόγω της παράλυσης των μιμικών μυών του προσώπου. Αυτό αποφεύγεται με την ανεύρεση και παρασκευή του προσωπικού νεύρου που σήμερα διευκολύνεται από τη χρήση ειδικών συσκευών ανίχνευσης και παρακολούθησής του. Έτσι, είναι ιδιαίτερα σπάνια η τρώση του νεύρου με εξαίρεση σπανιότατες περιπτώσεις όπου ο όγκος είναι μεγάλος, αναπτύσσεται στον εν τω βάθει λοβό και μπροστά από το βελονομαστοειδές τρήμα. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ανεύρεσή του από την περιφέρεια και η αποκόλλησή του από την επιφάνεια του όγκου. Οι χειρισμοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή πάρεση ή παράλυση του νεύρου που σπανιότατα μπορεί να μην επανέλθει.
- Στις περιπτώσεις κακοήθων όγκων είναι δυνατόν επίσης να διατηρηθεί το νεύρο αλλά μπορεί και να απαιτηθεί η θυσία του. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποκατασταθεί η συνέχεια του νεύρου με μοσχεύματα άλλων νεύρων. Η θεραπεία των κακοήθων όγκων πλην της χειρουργικής εξαίρεσης μπορεί να απαιτήσει ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.
ΤA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
12 Μαϊου 2011
Ο ιατρός κ. ΧΑΤΖΗΜΑΝΏΛΗς στις 3,4,και 5 Ιουνίου 2011 θα συμμετάσχει στο 2ο διεθνές ΓΑΛΛΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Κ…
29 Απριλίου 2011
Ο ιατρός Δρ. Χατζημανώλης, θα συμμετάσχει ως σχολιαστής στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογικής Απεικό…
29 Απριλίου 2011
Η κλινική μας θα συμμετάσχει στις 01/12/2011 – 04/12/2011 στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας - Χειρουργ…
ΞΕΡAΤΕ ΟΤΙ:
Το κάπνισμα, το αλκοόλ ή και τα δύο, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες εκδήλωσης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα και λάρυγγα στο δυτικό κόσμο.
Κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών και ιδιαίτερα κατά την προσγείωση είναι δυνατόν να προκληθούν βλάβες στο μέσο αυτί, γνωστές σαν αεροωτίτιδα ή βαροτραύμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και κατά την κατάδυση. Προδιαθεσικός παράγων είναι η ρινική συμφόρηση. Προφυλακτικά εφαρμόζονται ψεκασμοί αποσυμφορητικών στη μύτη, που βοηθούν στην αποκατάσταση της βατότητας της ευσταχιανής (του σωλήνα που συνδέει την κοιλότητα του αυτιού με τη μύτη).