Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού στα τηλέφωνα
Τηλ. ιατρείου: 210 6777797
Κιν.: 6944 314712

e- mail: info@hatzimanolis.gr

Ωτοχειρουργική

Η σύγχρονη ωτοχειρουργική παρεμβαίνει στην θεραπεία των οξέων και χρόνιων παθήσεων του ωτός (του αυτιού) και γενικότερα της περιοχής του κροταφικού οστού. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται:

 • Η εκκριτική ωτίτιδα. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την απόφραξη ή δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγος που προκαλείται από διαφόρους τύπους ρινίτιδων, από την υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) και σπανιότατα από όγκους του ρινοφάρυγγος. Είναι συχνότερη στα μικρά παιδιά. Συνίσταται στην ύπαρξη αρνητικής πίεσης με αποτέλεσμα την συλλογή λεπτόρρευστου ή πυκνόρρευστου εκκρίματος πίσω από το τύμπανο. Μέχρι την εξάλειψη της αιτίας που προκαλεί την απόφραξη, είναι απαραίτητο να αναρροφηθεί το υγρό από το αυτί και να τοποθετηθεί στο τύμπανο ένα σωληνάκι που υποκαθιστά την πάσχουσα ευσταχιανή σάλπιγγα.

 • εκκριτική ωτίτιδα
  εκκριτική ωτίτιδα

  τοποθέτηση στο τύμπανο σωληνίσκου αερισμού του μέσου ωτός


 • Η καλοήθης χρόνια ωτίτις. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από ένα κεντρικό ρήγμα τυμπανικής μεμβράνης και διάβρωση των οσταρίων άλλοτε άλλου βαθμού. Με τους διάφορους τύπους τυμπανοπλαστικών και οσταριοπλαστικών επεμβάσεων επιτυγχάνεται η ανατομική αποκατάσταση του ωτός διορθώνοντας και το πρόβλημα της βαρηκοΐας. Η έλλειψη των οσταρίων αντιμετωπίζεται με την χρήση ειδικών προσθέσεων που συντελούν στην αποκατάσταση της αγωγής του ήχου.


 • υφολικό ρήγμα τυμπανικής μεμβράνης
  καλοήθης χρόνια ωτίτις (κεντρικό ρήγμα τυμπνικής μεμβράνης)
  καλοήθης χρόνια ωτίτις (κεντρικό ρήγμα τυμπνικής μεμβράνης)


 • Η δυσμενής χρόνια ωτίτις. Αυτή αφορά την ύπαρξη παθολογίας γνωστής ως χολοστεάτωμα, το οποίο αποτελείται από πολλαπλές στρώσεις δέρματος που εισχωρεί στο αυτί διαβρώνοντας τα οστά. Προχωρώντας, η οστική διάβρωση μπορεί να πιέσει το προσωπικό νεύρο και να το παραλύσει αλλά και να εισχωρήσει στον εγκέφαλο προκαλώντας μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλικό απόστημα. Κλινικά εκδηλώνεται με βαρηκοΐα και δύσοσμη ωτόρροια. Η χειρουργική επέμβαση εκτός από την απομάκρυνση της παθολογίας στοχεύει και στην αποκατάσταση της ακοής.

 • κακοήθης χρονία ωτίτις (χολωστεάτωμα)
  κακοήθης χρονία ωτίτις (χολωστεάτωμα)

  χολοστεάτωμα επιτυμπανίου


Ωτοχειρουργική επέμβαση
Ωτοχειρουργική επέμβαση

Εκτός από τις φλεγμονώδεις παθήσεις αντιμετωπίζονται και άλλες καταστάσεις της ακοής όπως η ωτοσκλήρυνση. Πρόκειται για μια κληρονομική νόσο που πολλές φορές εμφανίζεται μετά από αρκετές γενεές και που όταν προσβάλει τον κοχλία (το νεύρο) τότε αντιμετωπίζεται μόνο με ακουστικό βαρηκοΐας. Όταν όμως αφορά τα ακουστικά οστάρια (συνήθως τον αναβολέα) τα οποία ακινητοποιεί, τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά με πλήρη αποκατάσταση της ακοής τις περισσότερες φορές. Αυτό επιτυγχάνεται με αντικατάσταση του ακινητοποιημένου οσταρίου από ειδική πρόσθεση.

Επίσης η ωτοχειρουργική σήμερα αντιμετωπίζει και τις συγγενείς διαμαρτίες του οργάνου της ακοής όπως η συγγενής ατρησία του έξω ακουστικού πόρου. Πρόκειται για μια ανωμαλία της διάπλασης τόσο του πτερυγίου όσο και του έξω ακουστικού πόρου με άλλοτε άλλου βαθμού συμμετοχή του εσωτερικού του οργάνου της ακοής. Η αποκατάσταση του πτερυγίου γίνεται από πλαστικό χειρουργό και εν συνεχεία ο ωτοχειρουργός αποκαλύπτει το όργανο της ακοής δημιουργώντας ακουστικό πόρο και αποκαθιστώντας την αγωγή του ήχου με τις τεχνικές της τυμπανοπλαστικής. Όμως υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις όπως η προσαρμογή τεχνικού πτερυγίου από ειδικό υλικό που το κάνει πανομοιότυπο με το φυσιολογικό. Η δε ακοή μπορεί να διορθωθεί με την εφαρμογή είτε ενός οστεοεξαρτόμενου ακουστικού βαρηκοΐας είτε ενός εμφυτευόμενου ακουστικού.

Ωτοχειρουργική
μικρος ασθενης με κοχλιακό εμφύτευμα

Τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων σε κωφούς ασθενείς

Τέλος στην κορυφή των ωτοχειρουργικών επεμβάσεων σήμερα, βρίσκεται και η τοποθέτηση κοχλιακών εμφυτευμάτων σε κωφούς ασθενείς, είτε εκ γενετής είτε μετά από παθήσεις στην διάρκεια της ζωής τους που τους στέρησαν την ακοή.

Παλαιότερα οι ασθενείς αυτοί, ιδιαίτερα οι εκ γενετής κωφοί, δεν είχαν την ευκαιρία να γευτούν την απόλαυση των ήχων.

Ωτοχειρουργική
σχηματική παράσταση εφαρμογής κοχλιακού εμφυτεύματος

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή σχεδιασμένη, ώστε να επαναφέρει την ικανότητα της ακοής και επομένως τη δυνατότητα της επικοινωνίας σε άτομα με έντονη νευραισθητήριο βαρηκοΐα ή πρακτική κώφωση, στα οποία τα ακουστικά βαρηκοΐας, δεν μπορούν να βοηθήσουν. Στο άτομα αυτά τα τριχωτά κύτταρα έχουν καταστραφεί ή έχουν ελαττωθεί σε σημαντικό βαθμό. Στις περιπτώσεις αυτές δεν υπάρχει μηχανισμός για την παραγωγή νευρικών ώσεων στο ακουστικό νεύρο. Η απουσία των νευρικών ώσεων εμποδίζει το ακουστικό νεύρο από το να μεταφέρει τα σήματα στον εγκέφαλο. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα παρακάμπτουν τα κατεστραμμένα τμήματα του αυτιού και μεταδίδουν ηλεκτρικά ακουστικά σήματα απευθείας στο ακουστικό νεύρο, το οποίο οφείλει να είναι υγιές για να έχουμε ικανοποιητικό ακουστικό αποτέλεσμα. Σε καταστροφή του νεύρου δεν προσφέρουν καμία βοήθεια. Σε ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις, όπως σε επελάσεις ακουστικών νευρινωμάτων, όταν το νεύρο καταστρέφεται, εφαρμόζεται ο κατευθείαν ερεθισμός των κοχλιακών πυρήνων του εγκέφαλου με εμφυτεύματα παρεμφερή με τα κοχλιακά.

Ωτοχειρουργική
το εξωτερικό τμήμα του κοχλιακού εμφυτεύματος

Σε βαρηκοΐες από μόνιμες βλάβες του εγκέφαλου δεν είναι δυνατό να βοηθήσουμε.

Η έρευνα στον τομέα των κοχλιακών εμφυτευμάτων άρχισε να αναπτύσσεται τις δεκαετίες 60 με 70. Από τότε, αναπτύσσονται διαρκώς εξελισσόμενα, από τα συστήματα ενός καναλιού στις ισχυρές πολυκάναλες συσκευές. Παράλληλα, οι εξελίξεις στα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών, επέτρεψαν στους χρήστες των κοχλιακών εμφυτευμάτων να επιτύχουν καλύτερη κατανόηση του προφορικού λόγου.

Αρχή της σελίδας

ΤA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

12 Μαϊου 2011

Συμμετοχή σε συνέδριο.

Ο ιατρός κ. ΧΑΤΖΗΜΑΝΏΛΗς στις 3,4,και 5 Ιουνίου 2011 θα συμμετάσχει στο 2ο διεθνές ΓΑΛΛΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Κ…

29 Απριλίου 2011

Συμμετοχή σε Συνέδριο!

Ο ιατρός Δρ. Χατζημανώλης, θα συμμετάσχει ως σχολιαστής στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογικής Απεικό…

29 Απριλίου 2011

Συμμετοχή σε Συνέδριο!

Η κλινική μας θα συμμετάσχει στις 01/12/2011 – 04/12/2011 στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας - Χειρουργ…

δείτε περισσότερα

ΞΕΡAΤΕ ΟΤΙ:

Προσοχή στη χρήση ακουστικών! Σε μεγάλη ένταση μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον κοχλία. Συχνότερα θύματα είναι νεότερα άτομα 16 – 20 ετών (1:5).

Ο ένας στους τρεις Έλληνες παρουσιάζει στραβό ρινικό διάφραγμα που προκαλεί δυσχέρεια ρινικής αναπνοής ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με υπερτροφία των ρινικών κογχών.